گلرنگ

0
372

گلرنگ یا به اصطلاح Carthamus tinctorius گیاهی از گروه برگ سوزنی ها و یکساله است که اولین بار در دشت های پهناور واقع در آمریکا رشد کرد. باور عموم بر این است که اسم این گیاه از یک کلمه فرانسوی مربوط به قرون وسطی به نام” saffleur” یا از کلمه ی قدیمی ایتالیایی به نام”saffiore”  گرفته شده است. این گیاه به خاطر رشد زیاد ساقه هایش که به ۱۲ تا ۳۶ اینچ میرسند به بلند بودن شناخته شده و همچنین  زیبایی گل های نارنجی یا زردش که در اواخر جولای به اوج زیبایی خود می رسند زبان زد خاص و عام است.

گلرنگ

به گزارش گیاه یاب به نقل از «مرکولا» تاریخچه ی بوجود آمدن گلـرنگ عمدتا مبهم است اما باور اکثریت بر این است که این گل ریشه ای آسیایی دارد. آثار آن در مقبره های باستانی مصری که قدمتشان به۳۵۰۰ سال قبل از میلاد برمی گردد، نیز پیدا شده است. همچنین نام گلـرنگ در قدیمی ترین کتاب های مذهبی هندی به صورت”kusumba”  آمده و در چین نیز با نام”hong hua”  شناخته می شود. این گیاه در سال۱۹۵۰ در آمریکا کشت شد، به خصوص در ایالات های کالیفرنیا، نبراسکا و آریزونا.

امروزه گلـرنگ تقریبا در سراسر جهان کشت می شود و مخصوصا در آمریکا برای اهداف اقتصادی زیادی از آن استفاده می کنند. بزرگترین تولیدکنندگان گلرنگ کشورهای مکزیک، اتیوپی، قزاقستان، استرالیا، چین، هند و آرژانتین هستند.

فواید گلرنگ برای سلامتی

در ادامه به بخش هایی از بدن خواهیم پرداخت که مصرف گلرنگ تاثیری مثبت بر آن ها دارد.

قلب و دیابت

مصرف منظم گلـرنگ می تواند اثرات خوبی روی بیماران دیابتی که مشکلات قلبی نیز دارند داشته باشد. در مطالعاتی که روی ۵۵ خانم چاق مبتلا به دونوع دیابت در دوره پس از یائسگی انجام شد، محققین اثرات گلرنگ را به مدت ۱۶ هفته روی بیماران مورد بررسی قرار دادند. در آخر نتایج تحقیقات نشان داد که استفاده ی روزانه ۸ گرم از روغن گلرنگ باعث بهبود میزان گلوکز موجود در خون، گُرگرفتگی و التهابات و چربی خونِ افراد شده است.

چاقی مفرط

اخیرا تحقیقی در مجله ی علمی Acta Biochemica et Biophysica منتشر شده که حکایت از اثرات ضدچاقی روغن گلرنگ دارد. در آزمایشی که روی موش ها انجام شده، محققین آن ها را با مقدار زیادی از گیاه گلرنگ تغذیه کرده و سپس شاهد کاهش وزن ناشی از توقف تولید پروتئین orexin و هورمون گرسنگی gherlin در آن ها بوده اند.

سلامت پوست و مو

روغن گیاه گلـرنگ حاوی اولئیک اسید بوده که به رشد موها و استحکام فولیکول های مو کمک می کند و باعث براق و سالم بودن موهای شما می شود. همچنین گلرنگ باعث جلوگیری از بوجود آمدن جوش های سرسیاه روی پوست شده و به همین دلیل استفاده از روغن این گیاه در صنعت ساخت لوازم آرایشی_بهداشتی بسیار ضروری است.

حالت های مخرب قبل از قاعدگی

لینولئیک اسید موجود در گلرنگ به تنظیم میزان پروستاگلاندین (یک نوع اسیدچرب در بدن) که باعث بروز نوسانات روحی و مشکلاتی ازین دست در دوره قاعدگی می شود، کمک می کند.

روش های مختلف استفاده از گلرنگ

خواص و فواید بیشمار گلـرنگ به طور علمی اثبات شده است. اگر دوستدار حیوانات هستید، می توانید مقداری بذر گلرنگ برای پرندگانی که در حیاط شما می نشینند بپاشید. این دانه ها غذای مورد علاقه گونه های مختلفی از پرندگان مثل مرغ سنگی، تیتماوس و سینه سرخ ها هستند. اگر دامداری دارید نیز می توانید با پرورش گیاه گلرنگ از آن برای تغذیه ی گوسفندان و گاوهای خود استفاده کنید. اگر بعد از زمستان و خشکی گیاهان هنوز مقداری از گلرنگ ها باقی مانده بود می توانید با تبدیل آن ها به علف خشک غذای اسب ها را هم تامین کنید. به علاوه کشاورزان می توانند از برگ های سوزنی گلرنگ برای جلوگیری از ورود آفت ها به زمین زراعی استفاده کنند. به راحتی می توانید مقداری از این گیاه را دور تا دور زمین خود بکارید تا محصولتان آفت نزده باقی بماند.

گلرنگ

از گلرنگ حتی در صنعت مد و پوشاک نیز می توان بهره گرفت! کارخانه های ابریشم بافی در چین در محصولات خود از این گیاه استفاده می کنند. مصری ها نیز برای درست کردن لباس قرمز کتانی از گلرنگ استفاده می کنند. برخی معتقدند که پارچه مورد استفاده که در لباس توتان خامن (یکی از پادشاهان مصر باستان) نیز از گلرنگ تهیه شده بود.

دو رنگ پارچه را می توان از گلرنگ گرفت: زرد و قرمز. برای گرفتن رنگ زرد، گلـرنگ ها از چند ساعت تا یک شب در سرکه ملایم می خیسانند. برای تولید رنگ قرمز همان گلرنگ هایی گه برای تولید رنگ زرد مورد استفاده قرار گرفته بودند را شسته و اینبار در محلول الکالین گرفته شده از آمونیاک یا جوش شیرین می خیسانند، سپس در این مرحله سرکه را اضافه می کنند تا رنگ قرمز بدست بیاید.

کشت گلـرنگ در باغچه های خانگی

کشت گلـرنگ در خانه بهترین راه برای رفع مضرات توکسین موجود در گیاهان تزیینی است. اما پیش از شروع کاشت باید محیط کاشت را بدقت بررسی کنید. گلرنگ برای رشد باید در محیطی با تابستان های گرم و طولانی که میزان بارندگی در آن سالیانه کمتر از ۱۵ اینچ است، کشت شود. خاک آن باید خشک و آب کشیده و عمیق باشد چرا که ریشه های گلـرنگ تا ۱۰ اینچ زیر خاک فرو میروند. محل کشت بهتر است جای کم رفت و آمدی باشد چرا که به محض رشد گل های آن با خارهای تیز و خشن پوشیده میشوند که ممکن است به پوست شما آسیب برسانند. دانه ها را با فاصله ی ۶ تا۱۰ اینچی از همدیگر و با عمق ۱ تا ۱.۵ اینچ در خاک بکارید. خاک را همیشه نمدار کنید تا زمانیکه دانه ها جوانه بزنند، که حدودا ۱۰ تا ۲۴ روز طول می کشد. وقتی جوانه ها بیرون آمدند آبدهی را به حد ملایم برسانید. طی ۳ الی ۴ ماه گل ها شکوفه داده و به محض شکوفه دادن قابل برداشت هستند. اگر می خواهید بیشتر رشد کنند، وقتی نوک برگ ها قهوه ای و شکننده شد شاخه ها را بچینید و دوباره بکارید.

از گلـرنگ استفاده های خوراکی زیادی نیز می توان داشت که محبوب ترین آن ها دم کردن آن مثل چای است. دستور زیر را برای یادگیری تهیه چای گلرنگ دنبال کنید و از طعم آن کنار غذای خود لذت ببرید:

دستور تهیه چای گلرنگ:

مواد لازم:

یک قاشق چای خوری گلبرگ خشک شده ی گیاه گلرنگ

یک فنجان آب تصفیه شده

طرز تهیه:

۱.آب را در کاسه بریزید.

۲.آب را در فنجان که برگ های خشک در آن قرار دارند بریزید.

۳.اجازه دهید تا به مدت۵ دقیقه بجوشد

۴.چای گلرنگ شما آماده است. نوش جان!

تیم ترجمۀ گیاه یاب
منبع: mercola.com
اشتراک گذاری

افزودن دیدگاه

لطفا دیدگاه خود را بنویسید
لطفا نام خود را وارد کنید