OCD یا اختلال وسواسی اجباری یک اختلال روانی است که در تمام طول زندگی و در تمام دورههای سنی مبتلایان به این مشکل تاثیر میگذارد. این اتفاق زمانی می افتد که فرد یک دوره ی اجبار و وسواس را میگذارند. وسواس به شکل بیاختیار اتفاق میافتد و شامل تصاویر و افکار ناخودآگاهی است که باعث میشوند افکار ناراحت کنندهای داشته باشیم. اجبار رفتاری است که افراد از آن برای کاهش پریشانی خود در مورد وسواس استفاده می کنند. علایم احتلال وسواسی اجباری در افراد مختلف بسیار متغییر هستند. محققان و پزشکان تجربی OCD را براساس علائم، به انواع مختلفی تقسیم میکنند. در ادامه به معرفی انواع مختلف احتلال وسواسی اجباری میپردازیم.
۱- شستن و تمیزکردن
به گزارش گیاه یاب به نقل از «نیوهلث رمدیز» افرادی که از این نوع اختلال وسواسی اجباری رنج می برند از آلودگیهایی ترس دارند که منطقی نیستند. آن ها در ترسی دائم از انتشار بیماری از طریق چرک، ویروس، باکتری و اجسام خارجی زندگی میکنند. آن ها در طول روز مدام دست هایشان، کف زمین و پیشخوان را میشویند. شاید به همین علت باشد که این افراد با دیگران دست نمیدهند یا بعد از دست دادن دست هایشان را میشویند. این افراد دائما سطوح مختلف را مرتبا پاک میکنند.
۲- چک کردن
افراد با این نوع OCD نشانههایی شامل مدام چک کردن وسایل، درب و چراغها دارند.افراد با این OCD از این میترسند که چیزی را چک نکنند و از واقعهای وحشتناک رنج ببرند. این افراد نمی توانند که دفتر کارشان را بدون دوبار چک کردن تمام درب ها و پنجرهها ترک کنند و یا نمیتوانند بدون سر زدن به تمام درب و پنجرهها بخوابند. افرادی با این نوع OCD مکررا قفل ها و چیزهای این چنینی را چندین بار چک میکنند.
۳- سازماندهی
این یکی از متدوالترین انواع OCD است. با این طبقه بندی، این فرد مدام سازماندهی می کند، وسایل را مرتب میچیند، یا چیزها را متقارن با هم قرارمیدهد تا درست به نظربرسند. افراد با این اختلال تا زمانی که دوروبرشان باب میل آن ها مرتب نشود نمیتوانند به طور کامل تمرکز کنند یا کاری را شروع کنند. اگر شخص دیگری اطراف را دوباره بچیند تازمانی که آن طور که میخواهند فضا را مرتب نکنند بسیار پریشان خاطر خواهند بود.
۴- انباشته کاری
اشخاصی که دارای این نوع از اختلال وسواسی اجباری هستند افکاری دارند که مجبورشان می کند چیزهایی که بدون استفاده هستند را ذخیره و جمعآوری کنند. این گروه بیشتر اجسام و وسایل به درد نخوری را در خانه هایشان انبار میکنند. در اغلب موارد این موضوع منجربه درهم ریختگی خودرو یا خانه و شرایط زندگی آشفته ای میشود که بیشتر افراد نمیتوانند چنین شرایطی را تحمل کنند.
۵- افکار ناخودآگاه و خشن
در اینجا افرادی که مبتلا به این نوع از OCD هستند ، با افکار ناخوداگاه خشونت آمیزی مختلفی زندگی میکنند و یا اینکه میترسند که درآینده با افرادی که دوستشان دارند خشن برخورد کنند.
۶- افکار ناخودآگاه جنسی
داشتن افکار ناخودآگاه جنسی یکی دیگر از انواع اختلال وسواسی اجباری است. این افکار میتوانند باعث آسیب نامناسب جنسی به افراد مخصوصا کودکان شوند.همچنین ممکن است این افراد مکررا راجع به تمایلات جنسی شان تحقیق کنند.
۷- افکار ارتباطی ناخودآگاه
این اتفاق زمانی میافتد که افکار وسواسی راجع به یک ارتباط، یک شریک یا تمایلات جنسی در کانون توجه قرار بگیرد. افکار می توانند شامل موارد زیر باشند:
– تجزیه تحلیل کردن همیشگی عمق احساسات شریک و پیگیری موشکافانه ی رابطه تا زمانی که نقصی پیدا شود.
– نیاز مداوم به تصویب و اطمینان مجدد به شریک
– نگرانی راجع به اینکه ممکن است به شریک خیانت کنند
۸- وسواس متمرکز بدنی
اختلال وسواسی اجباری حسی-حرکتی یک حس بیش هوشیاری بدنی است. نشانههای این گروه به شرح زیر است:
-چشمک زدن
-وسواس روی اینکه چگونه نفس میکشند
-تثبیت فلوتر چشم و دیگر حواس پرتیهای بصری
-تمرکز روی این که شما چه مقدار میبلعید و بزاق ترشح میکنید.
-بیش هوشیاری قسمت های بدن مثل بینیتان وقتی که مطلبی را میخوانید.
۹- نشخوار ذهنی
آیا این نوع دیگری از OCD است؟ بله. این عبارت برای توصیف افکاری استفاده می شود که به طور ناخوداگاه به سراغ فرد می آیند. یعنی شما فکر کردن راجع به یک تم یا سوالی بی حاصل را طولانیتر می کنید. نشخوار ذهنی با افکار وسواسی متفاوت است چون افراد با آن ها مخالفتی نمی کنند. این مورد حتی در اغلب مواقع مسائل فلسفی، دینی و یا متافیزیکی را هم در بر میگیرند، مثل زندگی بعد از مرگ، ریشههای جهان اخلاق و غیره.
۱۰- دقت زیاد
بعضی علائم این گروه از OCD شامل موارد زیر میشود:
– همه چیز را گناه می دانند.
– افکار مقدسی که ناخواسته در مورد شیطان به ذهن آن ها می آیند.
– شک دائمی راجع به این که آیا شما مرتکب گناه شده اید یا نه.
– بیش از حد مذهبی بودن، مثلا اغلب اقرار به گناه می کنند.