با اختراع تلویزیون ( Television ) در سال ۱۸۸۴ ، تحولی در زندگی انسانها رخ داد و این جعبهی جادویی از آن زمان تا به الان پرمخاطبترین وسیلهی رسانهای بوده و همینطور هرسال پیشرفتهای چشمگیری در صنعت تلویزیون سازی صورت میگیرد. اما تلویزیون با تمام مزایایی که دارد، مضراتی را نیز در زمینهی سلامت ممکن است برای کاربران پرمصرف به وجود آورد. در این مطلب به مضرات تماشای بیش از حد تلویزیون خواهیم پرداخت. با گیاه یاب همراه باشید.
اضافه وزن و چاقی با تلویزیون
تبلیغات و فیلم های جذاب می توانند شما را مدت طولانی وادار به یک جا نشستن کرده و مانع تحرک بدنی و در نتیجه اضافه وزن شوند.
همچنین اغلب تبلیغات تلویزیونی، مواد غذایی ناسالم را توصیه می کنند که می توانند به راحتی شما را قانع کنند تا به مصرف این قبیل مواد روی بیاورید.
افزایش خطر بیماریهای قلبی
با تحلیل دادههای جمعآوری شده از بررسی ۸۸۰۰ زن و مرد (بدون سابقه بیماری قلبی) طی یک دوره شش ساله در استرالیا پژوهشگران دریافتند که هر ساعت تماشای تلویزیون، خطر مرگ ناشی از بیماریهای قلبی را تا ۱۸درصد و مرگ ناشی از آن را تا ۹ درصد افزایش میدهد.
به این ترتیب، افرادی که روزانه چهار ساعت تلـویزیون تماشا میکنند. در طول شش سال تقریباً ۷۰ درصد بیش از سایرین در معرض مرگ ناشی از بیماری قلبی عروقی قرار میگیرند و در واقع این مشکل ناشی از عدم تحرک در هنگام تماشای تلویزیون است. چنانچه افراد ساعات تماشای تلـویزیون خود را از۴ ساعت به ۱ ساعت کاهش دهند، مرگ و میر ناشی از بیماری قلبی تا ۸ درصد کم می شود به گفته پژوهشگران، بدن انسان به گونهای تکامل یافته است که نمیتواند مدت زمان طولانی بدون حرکت و ثابت بنشیند. نشستن طولانیمدت مقابل تلـویزیون و یا صفحه نمایش کامپیوتر خطرات جدی برای سلامتی دارد.
افزایش احتمال ابتلا به دیابت
هر یک ساعت تماشای تلویزیون خطر ابتلا به دیابت را تا ۳٫۴ درصد افزایش می دهد.
پژوهش ها نشان داده است که اغلب مردم حتی بیش از ساعات کاری شان به تماشای تلویزیون می نشینند که خود سبب افزایش بروز بیماری های ناشی از کم تحرکی مانند دیابت می شود.
مشکلات چشمی
تماشای تلویزیون برای سلامتی چشمها ضرر دارد؛ به خصوص اگر در اتاق کمنور و یا تاریک دیده شود. تمرکز طولانی چشمها بر روی یک شیء، به چشمها فشار میآورد. امروزه بیش از عوامل ارثی، تلویزیون بر بینایی افراد تاثیرگذار است. خیره شدن به صفحه نمایش تلـویزیون و رایانه در دراز مدت، بی شک به نزدیک بینی منجر میگردد.
خطر ناباروری
به تصویر کشاندن روابط عاشقانه ی غیر واقعی در فیلم ها، سبب ایجاد انتظارات بی جا و غیر منطقی همسران از شریک زندگی شان شده و می تواند رابطه ی عاطفی شان را به چالش بکشاند
بر اساس بررسی ها، مردانی که بیش از بیست ساعت در هفته به تماشای تلـویزیون مشغولند، میزان اسپرم در بدنشان نسبت به سایرین تا حدود ۴۴ درصد کاهش می یابد.
همچنین تماشای بیش از حد این برنامه ها، سبب افزایش خطر ابتلای مردان به بیماری های قلبی عروقی و در نتیجه کاهش توان جنسی آنان می شود.
رابطه عاطفی و زناشویی
به تصویر کشاندن روابط عاشقانه ی غیر واقعی در فیلم ها، سبب ایجاد انتظارات بی جا و غیر منطقی همسران از شریک زندگی شان شده و می تواند رابطه ی عاطفی شان را به چالش بکشاند.
به علاوه این درخواست های غیرمعقول سبب کاهش اعتماد به نفس و ایجاد اضطراب و استرس در زن و شوهر می شود.
افسردگی
تحقیقات نشان میدهد نگاه کردن به تلویزیون و کامپیوتر به مدتهای طولانی در شب میتواند منجر به ایجاد افسردگی و دیگر بیماریهای روحی شود. محققان دانشگاه اوهایو با انجام این تحقیقات دریافتند افرادی که تا پاسی از شب به تماشای تلویزیون مینشینند، با ایجاد اختلالاتی در مغز بیشتر در معرض خطر ابتلا به افسردگی قرار میگیرند.
نتایج حاصل از تحقیق انجام شده نشان میدهد بروز افسردگی در زنان مواجه شده با نورها و اشعههای مصنوعی انعکاس یافته از تلـویزیون و کامپیوتر در شب تا دو برابر بیشتر از مردان است. بر اساس این تحقیق، روشنایی مصنوعی ناشی از صفحات این گیرندهها میتواند با ایجاد اثرات منفی روی ساعات بیولوژیکی بدن و خواب شبانهروزی در نهایت منجر به ازدیاد میزان فاکتور نکروز تومور شود. عامل نکروز تومور یا TNF مادهای است که در فرایندهای التهابی مانند روماتیسمها نقش دارد.
جلوگیری از تکلم صحیح کودکان
تماشای تلویزیون تا قبل از دو سالگی باعث می شود کودکان نتوانند به درستی کلمات را ادا کرده و از نظر تکلم دچار مشکل شوند.
همچنین محققان به والدین پیشنهاد می کنند که مانع تماشای تلویزیون در کودک زیر دو سالشان شوند.
پرخاشگر شدن کودکان
بچه ها دعوا و پرخاشگری های فیلم های تلویزیونی را باور کرده و آن را در زندگی روزمره خود پیاده می کنند.
تماشای فیلم های تهاجمی منجر به کاهش سرعت رشد ذهنی کودکان و همچنین تبدیل شدن آنها به والدینی پرخاشگر در آینده می شود.
اثرات منفی در رشد ذهن
تماشای تلویزیون به مدت طولانی اثر منفی بر رشد فکری کودکان میگذارد. آکادمی اطفال آمریکا به والدین توصیه میکند به کودکان زیر دو سال خود اجازه تماشای تلویزیون را ندهند و کودکان بزرگتر نیز بیش از دو ساعت در روز تلویزیون نگاه نکنند. حتی در بزرگسالان نیز تماشای طولانیمدت تلویزیون میتواند قدرت پردازش ذهنی آنان را مختل کند.
منزوی شدن
پژوهش ها نشان داده است افرادی که به تماشای بیش از حد تلویزیون می نشینند، درگیر احساس تنهایی، گوشه گیری و افسردگی خواهند شد.
نه تنها تلویزیون بلکه استفاده بیش از حد از سایر ابزارهای الکتریکی مانند تلفن همراه و رایانه نیز همین عارضه را به دنبال دارد.
بی خوابی
برخی افراد تلویزیون را مانند یک چسب می دانند که افراد نمی توانند از آن جدا شوند. برنامه ها و فیلم های تلویزیونی مانع دل کندن فرد و رفتن به رختخواب می شود.
یکی از دلایل مهمی که افراد را از قرار دادن این وسیله در اتاق خواب منع می کند، نیز همین مسئله است.
مرگ زودرس
محقان ثابت کرده اند که یکی از دلایل مرگ زودرس تماشای بیش از حد تلویزیون است. افرادی که بیش از سه ساعت در روز به تماشای برنامه های تلویزیونی می نشینند، در معرض خطر مرگ زودرس قرار دارند.
اگر شما نیز از آن دسته افرادی هستید که برنامه های تلویزیونی را زیاد دنبال می کنید، به فکر راه چاره و جایگزین کردن تفریحات سالم دیگری مانند ورزش کردن باشید.